Last van ernstig ontstoken tandvlees? (parodontitis)

Ontstoken tandvlees hebben is heel naar en pijnlijk. Hoog tijd er iets aan te laten doen. Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) is ernstig ontstoken tandvlees waarbij geïrriteerd tandvlees los komt te zitten. van de tand of kies, waardoor het onderliggende botweefsel wordt blootgesteld aan tandplak. Hierdoor kan er (meer) tandplaque onder het tandvlees gaan zitten en breidt de ontsteking zich uit. Om deze ontsteking te bestrijden stuurt het lichaam veel afweercellen naar deze plekken, die naast de slechte bacteriën ook het kaakbot en de omliggende steunweefsels aantasten. Als kaakbot en de omliggende steunweefsels door de ontsteking aangetast worden is er sprake van parodontitis.

Parodontitis kan ernstige gevolgen hebben voor tanden en kiezen maar ook voor je algehele gezondheid. Het is daarom belangrijk je snel te laten behandelen.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Je kunt rood, slap en gezwollen tandvlees hebben, of bloedend tandvlees (bijvoorbeeld bij het poetsen of rageren). Daarnaast kun je een vieze smaak in je mond hebben of een slechte adem. Er kan meer ruimte tussen je tanden en kiezen ontstaan waardoor ze los gaan staan. Kort gezegd heb je last van een of meer van onderstaande symptomen:

  • Een verkleuring van het tandvlees van roze naar rood
  • Opgezwollen tandvlees
  • Teruggetrokken tandvlees
  • Bloedend tandvlees

De meest voorkomende oorzaken voor parodontitis (ernstig ontstoken tandvlees)

Gezond tandvlees bloedt niet. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Parodontitis ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Er moet altijd even gekeken worden door een specialist hoe ver de tandvleesontsteking in je mond gevorderd is. Er is dus alle aanleiding om snel contact op te nemen met je mondhygiënist of tandarts. Deze kan je doorverwijzen naar een parodontoloog of soms naar een kaakchirurg.

Behandeling van ernstig ontstoken tandvlees (parodontitis)

Door een tijdige behandeling van parodontitis kan voorkomen worden dat je tanden of kiezen verliest. Een goede mondhygiëne kan je veel opleveren, daarmee kan je zelfs nog een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Maar je hebt altijd de tandarts of mondhygiënist nodig. Deze moet de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen. Daar kan je zelf niet bij, er is ook een professionele gebitsreiniging nodig die regelmatig toegepast moet worden.

Soms is operatief ingrijpen noodzakelijk

Subgingivale, ook wel diepe gebitsreiniging, wordt door een parodontoloog toegepast. Je kunt er in dat geval zelf niet bij. Een parodontoloog zorgt er voor dat het tandvlees tijdelijk verplaatst wordt. Het tandvlees wordt dan onder plaatselijke verdoving losgemaakt en onderliggende ruimte wordt schoongemaakt of zelfs weggesneden. Als uit röntgenfoto’s blijkt dat het kaakbeen ook ontstoken is, dan wordt het ontstoken gedeelte van het kaakbeen verwijderd, zodat er niet meer kaakbeen kan worden aangetast.

Behandeling van ontstoken tandvlees

Het is erg belangrijk om niet met ontstoken tandvlees rond te blijven lopen. Wanneer de oorzaak niet wordt aangepakt kan een kleine ontsteking een grote worden die doordringt tot in je kaakbot. Bloedend tandvlees of pijnlijk tandvlees is het eerste teken dat er iets mis is.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Zelf kun je overigens veel doen om ontstoken tandvlees te voorkomen. Zorgvuldig en niet met te veel druk – en niet langer dan 2 minuten – poetsen is belangrijk, en ook voorzichtig blijven reinigen tussen de tanden, ook al is het tandvlees ontstoken. Poets ook je tandvlees bij de aanzet van je tanden en kiezen mee. Er wordt aangeraden te spoelen met mondwater. Gebruik dan een niet te agressieve soort, maar een milde. Verder zijn er zalfjes beschikbaar. Gebruik dit soort middeltjes altijd in overleg met de mondhygiënist of tandarts.

Het is raadzaam om een elektrische tandenborstel te gebruiken. Zet dan ook niet te veel druk met het poetsen. Er zijn elektrische tandenborstels die waarschuwen als je te veel druk uitoefent op je gebit en tandvlees tijdens het poetsen.

Let op! Ga altijd naar de tandarts of mondhygiënist met klachten die wijzen op ontstoken tandvlees. Deze aandoening komt relatief vaak voor en als je er op tijd bij bent, is er echt wat aan te doen.

Search
Vergroot zoekgebied naar