Een gezonder lijf dankzij goede mondgezondheid
De mond als spiegel van je gezondheid
Een goede mondgezondheid geeft je buiten een goed gevoel ook een stralende lach. En ja, ook je lichaam straalt, in elk geval figuurlijk. Je mond biedt namelijk een inkijkje in je binnenste. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je met een gezonde mond veel andere klachten en ongemakken verkleint. Zo krijg je met een slechte weerstand sneller blaasjes (aften) in je mond. Bij kinderen die je dat rond griep en verkoudheid het tandvlees ongezonder oogt. Oftewel: je mond laat zien hoe het er met je algemene gezondheid voor staat.
- Poets je tanden twee keer per dag, minimaal twee minuten lang.
- Reinig je tong met een tongreiniger (goed voor een frissere adem).
- Reinig de ruimte tussen tanden en kiezen dagelijks met een tandenstoker, flosdraad of rager.
- Drink het liefst water als je dorst hebt. Frisdrank, vruchtensap, limonade en alle dranken met een smaakje tasten je tandglazuur aan.
- Poets elektrisch – dit is effectiever dan een handtandenborstel – of, als je die optie niet hebt, leer om heel effectief met je handtandenborstel te poetsen.
- Wacht na het eten of drinken van zure dranken even met poetsen.
- Eet/drink maximaal zeven keer op een dag. Zo krijgt je gebit tussendoor de kans om zich te herstellen en dit verkleint de kans op gaatjes.
- Bezoek de tandarts of mondhygiënist bij mondproblemen, zoals hardnekkige blaasjes/aften of bloedend tandvlees. Laat het ook altijd weten als je medicatie gebruikt, omdat dit invloed kan hebben op je mond en eventuele behandelingen.
- Kauw op suikervrije kauwgom; dit stimuleert de aanmaak van speeksel en speeksel heeft een neutraliserende werking.
- Bezoek regelmatig de tandarts en de mondhygiënist voor controle. Elk half jaar is vaak voldoende, vaker hoeft alleen als je gebit in minder goede gezondheid is.
De nieuwe definitie van mondgezondheid
Eind 2016 werd op het World Dental Congress vastgesteld wat de nieuwe definitie van mondgezondheid moet worden. Deze omvat ‘de mogelijkheid om te spreken, lachen, ruiken, proeven, aan te raken, kauwen, en het uitdrukken van emoties via de gezichtsuitdrukkingen met zelfvertrouwen en zonder pijn, ongemak en craniofaciale ziektes.’ Het gaat nog verder met ‘mondgezondheid reflecteert de fysiologische, psychologische en sociale eigenschappen die essentieel zijn voor de kwaliteit van leven.’ (bron)
Kort gezegd betekent het dat je met een frisse lach ook een beter leven hebt. Dat maakt het dus extra belangrijk om goed voor je gebit te zorgen.
Wanneer is er sprake van mondproblemen?
Vaak merk je pas als het te laat is dat er iets mis is in je mond. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een gaatje hebt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je de eerste signalen herkent.
- Gevoelige tand(en) – er kan sprake zijn van een beginnend gaatje of andere beginnende tandproblemen.
- Verkleuring – als plaque zich ophoopt op je tanden kan dit verkleuringen veroorzaken. Je kunt de mondhygiënist dit laten verwijderen zodat er geen gaatjes ontstaan.
- Blaasjes/aften – let op je weerstand. Krijg je genoeg vitamines binnen? Poets je vaak (en goed) genoeg?
Als je elke half jaar de tandarts en voorafgaand de mondhygiënist bezoekt, kunnen ook zij aangeven waar je aandachtspunten zitten. Je weet dan precies waar je extra op moet letten bij de verzorging van je mond.
Jong geleerd…
Kinderen leren van hun ouders. Geef jij het goede voorbeeld door regelmatig naar de tandarts te gaan? Neem je kinderen al vanaf jongs af aan mee zodat ze weten hoe belangrijk ook jij mondgezondheid vindt. Een lieve tandarts betrekt je kind(eren) bij elk bezoek en laat zien hoe goed poetsen werkt. Maak van elk bezoek iets om naar uit te kijken; het is iets heel waardevols wat je kinderen hiermee meegeeft.