Last van aangezichtspijn?

Aangezichtspijn is een nare klacht, en het houdt in dat je heftige pijnaanvallen in je gezicht hebt. Daarbij zit de pijn meestal aan één kant van je gezicht. De pijn kan ontstaan als je bijvoorbeeld je huid aanraakt, maar ook door bewegingen van het gezicht, of door kou. Vaak is de pijn kortstondig; in de regel duurt het niet langer dan enkele seconden tot een minuut. De oorzaak van aangezichtspijn is een zenuw in je gezicht die deels naar je voorhoofd loopt, naar je neus en naar de onderkaak.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.35.39

Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?

Aangezichtspijn zit meestal aan één kant van het gezicht. De pijn kan zich op allerlei plekken voordoen: in je neus, je voorhoofd, de bovenkaak of in je lip, maar ook in je tong of onderkaak. Vaak is de pijn kortstondig en duurt in de regel niet langer dan enkele secondes tot een minuut. Tussen de pijnaanvallen heb je geen pijn.

De meest voorkomende oorzaken voor aangezichtspijn

De oorzaken van aangezichtspijn zijn per aandoening verschillend. Dat kunnen  bacteriële infecties of ontstekingen zijn, maar ook tandheelkundige problemen of de gevolgen zijn van eerdere tandheelkundige behandelingen. Voorts kunnen gezwellen, Multiple Sclerose, overbelasting door verkeerde mondgewoontes, verwondingen in het aangezicht, compressie van de trigeminus zenuwknoop of andere zenuwen, en botproblemen oorzaken zijn. Soms is het niet mogelijk een oorzaak vast te stellen.

Trigeminusneuralgie (TN) is de meest voorkomende vorm van aangezichtspijn. Deze wordt veroorzaakt door de nervus trigeminus (drielingzenuw) die zich tussen de schedel en de hersenen bevindt.

Schermafbeelding 2020-09-30 om 13.49.24

Behandeling

Er kunnen uiteenlopende oorzaken zijn als je last hebt van aangezichtspijn. Daarom is het altijd goed om je huisarts te consulteren. Vervolgens zal je tandarts of een medisch specialist ernaar kijken. Wacht niet lang met een afspraak maken.

Behandelingen bij aangezichtspijn

Behandeling: de behandeling verschilt per vorm van aangezichtspijn. Soms is  medicatie zinvol, maar in andere gevallen kan alleen een operatie of andere ingreep verlichting bieden. Ook het soort specialist waarnaar je doorverwezen kunt worden, verschilt per vorm. Neem contact op met je huisarts.

 

Welke specialist bij aangezichtspijn?

Met aangezichtspijn ga je normaal gesproken eerst naar je huisarts. Afhankelijk van de diagnose kom je terecht bij een of meer van onderstaande zorgverleners:

  • Kaak- en mondproblemen:
    Je tandarts of de tandarts-specialist op het gebied van kauwspieren en kaakgewrichten (tandarts-gnatholoog) of de tandartsspecialist op het gebied van de mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA-chirurg).
  • Trigeminusneuralgie, vaataandoeningen en trigeminoautonome hoofdpijnsyndromen (behalve clusterhoofdpijn): een neuroloog.

 

  • Neuralgie na gordelroos, clusterhoofdpijn, aandoeningen van oog en oogkas, aan het oor en van neus en neusbijholten: je huisarts.
  • Twijfel aan de diagnose of falen van de behandeling: een neuroloog of een oogarts, KNO-arts of eventueel een bezoek aan de pijnpoli.
  • Problemen met het zien: oogarts en neuroloog (als er problemen zijn met de oogzenuw).
  • Ontsteking van de slagader bij de slapen: internist, reumatoloog of neuroloog.
  • Complexe pijnproblemen: pijncentrum.
  • Psychologische behandeling kan nuttig zijn om de impact van aangezichtspijn op je leven te beperken. Het is belangrijk dat je huisarts je helpt bij het omgaan met pijn. Deze kan je onder meer ook adviseren over een gezonde leefstijl, het vermijden van ongewenste middelen, stress en ‘doemdenken’.
Search
Vergroot zoekgebied naar