Gevoelige tong.
Duidelijk waarneembare vieze aanslag op je tong/je tong is anders gekleurd.
Een vieze smaak in je mond.
Droge mond.
Je tong gebruik je elke dag om te kauwen en te slikken. Je tong speelt zeker een rol in hoe we praten. Dankzij onze tong kunnen we woorden namelijk beter articuleren. Een andere belangrijke functie van de tong is het reinigen van je gebit. Je tong draagt samen met je speekselaanmaak bij aan een gezonder gebit. Aanslag op je tong is vaak een aanwijzing dat er iets aan de hand is met je (mond)gezondheid.
Gevoelige tong.
Duidelijk waarneembare vieze aanslag op je tong/je tong is anders gekleurd.
Een vieze smaak in je mond.
Droge mond.
Een vieze tong duidt mogelijk op een infectie, leukoplakia of lichen planus (vaak in combinatie met jeukklachten). De boosdoeners? Anaerobe bacteriën die goed gedijen in een droge mond met weinig zuurstof. Ze vermenigvuldigen zich naar hartenlust en produceren stinkende zwavelverbindingen. Zie hieronder welke oorzaken er achter een vieze tong schuil kunnen gaan.
Wist je trouwens dat je huidige mondwater of tandpasta het hebben van tongbeslag juist kan verergeren? Controleer of je mondwater hebt met irriterende bestanddelen.
Hoe kom je weer aan een gezonde, roze tong? De beste manier om de aanslag van je tong te poetsen is door gebruik te maken van een tongreiniger met borstelhaartjes én een schrapertje ineen. Leukoplakie komt vaak door te roken. Dus is stoppen met roken aan te raken, ook omdat het een slechte invloed heeft op je tandvlees en je mondgezondheid als geheel. Daarnaast zijn er allerlei gels en sprays op de markt. Toch is het goed de situatie te besperken met de mondhygiënist. Die is ook goed in het herkennen van eventuele ziektes.
Vraag je tandarts, mondhygiënist of huisarts om advies wanneer wondjes op je tong of in je mond niet goed genezen, of wanneer je een infectie, vitaminetekort, bloedarmoede of andere aandoening vermoedt. En, niet onbelangrijk: blijf goed poetsen en houd je mond (en jezelf) gezond!