Een afspraak voor intake en controle
Eindelijk is het dan zo ver. Je hebt je aangemeld en schriftelijk of telefonisch contact gehad met de praktijk over je overstap en de eerste afspraak gemaakt. Mogelijk heb je, als je angstig bent, inmiddels wat meer inzicht gekregen in de mate van angst die je ervaart door de test te hebben gedaan.
Wat is de eerste stap die je zet als je je eindelijk aangemeld hebt?
De eerste afspraak behelst de intake en vaak ook controle. Voor veel mensen opnieuw een drempel, want wat kan je verwachten?
Het hangt er onder meer van af hoe lang geleden je naar je (vorige) tandarts bent geweest en of je nog recente foto’s kunt opvragen. Meestal dien je uit te gaan van een uitgebreid consult (c28) + 2 foto’s. Reken op ca. € 143,-. Als je verzekerd bent voor tandheelkundige hulp wordt dat normaal gesproken vergoed. Bij sommige tandartspraktijken bestaat zo’n eerste afspraak alleen uit een kennismakingsgesprek. Bij andere worden er ook direct een mondonderzoek en twee digitale röntgenfoto’s ingepland. Geef bij het maken van je eerste afspraak aan wat je het liefst wilt. Wie weet wil je alleen kennismaken, vaak is dat ook mogelijk. Vergeet niet dat jij niet alleen de patiënt, maar ook de betalende klant bent. Dit betekent dat de praktijk zoveel mogelijk rekening zal houden met jouw wensen. Lees hier de criteria van een lieve tandarts.
De eerste keer
Je maakt kennis met de medewerker(s) aan de receptie en zult vaak even moeten wachten in de wachtkamer. Als je zenuwachtig bent kan het fijn zijn muziek mee te nemen en te beluisteren voordat je wordt opgeroepen. Doe dat alleen als het je rustiger maakt. Normaal gesproken ligt er ook wel iets te lezen, al is dat in corona-tijd waarschijnlijk niet zo. Bedenk dus vooraf wat je mee wilt nemen. Vind je het echt moeilijk? Dan is het misschien een idee om een familielid of een coach mee te nemen.
Gezondheidscheck
De tandarts zelf of een assistent haalt je op en brengt je de praktijkruimte in. Daar krijg je een uitgebreid kennismakingsgesprek met de tandarts. Als eerste wordt je gevraagd een lijst met algemene vragen over je gezondheid in te vullen. Deze zal de tandarts samen met je doornemen. Ook zal er worden gevraagd naar je wensen en eventuele klachten met betrekking tot je mondgezondheid. Wat is je eigen indruk van je gebit en wat is je voorgeschiedenis bij de tandarts? Bij sommige tandartspraktijken bestaat zo’n eerste afspraak alleen uit dit gesprek. Bij andere worden er ook direct een mondonderzoek en twee digitale röntgenfoto’s ingepland. Zoals gezegd, dat is helemaal aan jou. Jij bepaalt hoe zo’n eerste afspraak eruit ziet.
Mondonderzoek en foto’s
Bij het mondonderzoek worden niet alleen je tanden en kiezen goed bekeken, maar ook je tandvlees, je tong, je gehemelte, en eventueel je kaakgewrichten en je kauwspieren (als je daar klachten aan hebt). Je mondgezondheid bestaat uit allerlei facetten waar een tandarts voor gestudeerd heeft. De tandarts ziet dagelijks heel veel monden en is primair een arts. Er is dus geen reden om je te schamen voor iets in je mond dat je mogelijk verwaarloosd hebt. Je tandarts is er om je te helpen en geeft je tips om problemen te voorkomen.
Als er geen recente foto’s zijn (minder dan 2 jaar oud) dan worden er bitewing foto’s gemaakt. Dit zijn foto’s van de linker- en rechterkant van je tandboog. Vervolgens wordt er indien nodig nog een OPT (een overzichtsfoto) gemaakt waarop alle tanden, wortels, de kaak en de kaakgewrichten staan, welke met de tandarts zal worden besproken. Op grond van de verzamelde gegevens stelt de tandarts een diagnose.
Behandelplan
Mocht dat nodig zijn dan maakt de tandarts met jou een behandelplan. Als het om een uitgebreid behandelplan gaat, dan wordt er soms een nieuwe afspraak gemaakt om dit met je te bespreken. Dan kan je ook eventuele andere opties met de tandarts doornemen.
Zo kan je zelf een afweging maken, waarbij er ook rekening gehouden wordt met je kosten en je tandartsverzekering. Zo kan je misschien bepaalde behandelingen gespreid over een paar jaar laten uitvoeren, zodat je maximaal van de dekking van je tandartsverzekering gebruik kunt maken.
Meestal bestaat het behandelplan uit een vast schema met afspraken met de mondhygiënist die je helpt met mondgezondheidsproblemen te voorkomen en controle-afspraken met de tandarts zelf. Ga uit van 2x een bezoek aan de mondhygiënist per jaar en 1 x per jaar de controle door de tandarts.
Preventie
Zolang je alleen gebruik hoeft te maken van een dergelijk vast patroon van bezoekjes aan de mondhygiënist en de tandarts ben je jaarlijks niet meer dan ca. € 200,- kwijt. (zie ons overzicht van de tandartstarieven). Ook dat wordt normaal gesproken gewoon vergoed door je tandartsverzekering.
(P.S. Bijgaande foto is van een fotoshoot. Deze is van augustus 2019, dus vóór corona en geënsceneerd)