Soms gebeurt het zomaar, als je aan het stoeien bent bijvoorbeeld, tijdens het sporten, of wanneer je ongelukkig valt: een hele tand eruit. Lees hier wat je wel en juist níet moet doen.
Tand eruit? Tand erin!
Wat moet je doen als je tand er door een ongelukje uitgaat? Tand erin!
Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?
De meest voorkomende oorzaken van 'tand eruit'
Vrijwel altijd gaat een tand eruit door een val. Maar ook bij sport (hockey of voetbal, bijvoorbeeld) kan een klap tegen je tand zorgen dat hij er zomaar uitvalt. Ook kun je zomaar een klap oplopen van iemand tijdens het stoeien of als je ergens tegenaan loopt.
Wat moet je zelf doen bij ‘tand eruit’?
Pak de tand aan de bovenkant vast.
Raak nooit de wortel aan!
Spoel de tand 10 seconden af onder koud stromend water, met wortel en al.
Niet droog maken en onmiddellijk terugplaatsen.
Lukt dat niet, bewaar de losse tand dan in melk of in de mond, bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang. (Let op: plaats een melktandje nooit terug, dat kan het weefsel eronder beschadigen)
En wat moet je doen als je de tand hebt teruggeplaatst?
Neem altijd contact op met je eigen tandarts. ‘s Avonds en in het weekend kun je terecht bij een spoedgevallendienst.
De tandarts beoordeelt of de tand die eruit is gegaan goed teruggezet is of nog terug te zetten is. De tandarts kan dat op vakkundige manier doen, zodat je tand behouden kan blijven. Hij/zij plaatst de uitgevallen tand terug en maakt daarbij de verbinding met de tanden of -kiezen ernaast. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
De weken erna moet je een paar keer terug voor controle. De tand of kies wordt getest op gevoeligheid voor warmte en koude. Als de zenuw ia afgestorven is er mogelijk is een wortelkanaalbehandeling nodig. Mocht het terugplaatsen uiteindelijk toch niet lukken, dan moet er een manier gevonden worden om het gat op te vullen. De tandarts zal je dan een behandelplan voorleggen.