Kan een kwetsbare mond ook blijvend gezond? Ja, wel als we ouderen goed in de gaten blijven houden. En daarbij blijft het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.
Gevolgen slechte mondzorg
Wat zijn specifiek de risico’s van een slechte mondgezondheid bij ouderen?
- Pijn, ongemak bij kleine tandklachten;
- Verhoogd risico op longontsteking;
- Meer kans op hart- en vaatziekten;
- Bij suikerziekte: risico op ontregeling bloedsuikerspiegel;
- Minder kauwen, met als gevolg slechtere mentale gezondheid (lees hier meer over het belang van kauwen) en snellere achteruitgang bij dementie.
Een kwetsbare groep ouderen
In verzorgingstehuizen maar ook bij thuiswonende ouderen is er vaak nog beperkt aandacht voor de mond. De vraag is hoe en door wie het gebit wordt verzorgd. Poetsen deze ouderen nog zelf hun tanden of verzorgen zij hun kunstgebit op de juiste manier?
Zeker met het korten op de zorg zijn het andere zaken waar hulpverleners op letten. Toch is juist de mond zo belangrijk.
Hoe kun je helpen?
Heb je (een) oudere(n) in je omgeving?
- Vraag naar de mondgezondheid, klachten, etc.
- Help indien nodig met het vinden van een mondzorgspecialist en/of het maken van een (halfjaarlijkse) afspraak
- Help, indien van toepassing, op praktisch niveau (poetsen, benodigdheden kopen als tandpasta of verzorgingsproducten voor het kunstgebit zodat dat op voorraad is, etc.)
- Informeer bij eventuele vaste verzorgers (zoals in een verpleeghuis of bij hulp aan huis) hoe er op de mondgezondheid wordt gelet.
Tot slot: ook zonder oudere(n) in je omgeving kun je helpen door af en toe het belang van een gezonde mond bij anderen te bespreken. Wie weet kennen zij wel iemand die rechtstreeks van deze kennis profiteert.
Meer informatie
Dossier Mondzorg voor Ouderen
Met links naar PDF’s, video’s en hulpartikelen. Lees verder >>.
Dementie en mondzorg
Hoe ondersteun je dementerenden, wat kun je voor hen betekenen? Lees verder >>.