Er kan bij tandletsel een stukje van de tand of kies zijn afgebroken. Maar ook meerdere tanden kunnen uit de mond zijn verdwenen of het tandvlees kan zijn ingescheurd. In een enkel geval is het kaakbot beschadigd.
Last van tandletsel?
Tandletsel kan meerdere oorzaken hebben. Door een botsing, een val of ongeval kan je gebit schade oplopen. Dit soort schade wordt ook dento-alveolair trauma genoemd. De schade kan beperkt zijn gebleven tot de tanden en kiezen, maar het letsel kan ook het omgevende kaakbot en tandvlees aangetast hebben.
Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?
De meest voorkomende oorzaken van tandletsel
Tandletsel komt meestal door botsingen of ongevallen, zoals een valpartijen, een verkeersongeval, sportongevallen, of door een geweldsdelict.
Behandeling
Als het tandletsel bestaat uit een stukje dat van de tand is afgebroken zal eerst beoordeeld worden door de tandarts of de in de tand aanwezige tandzenuw bij het letsel betrokken is. Kleine stukjes kunnen vrijwel onzichtbaar worden gerestaureerd met wit composiet. Bij een grotere breuk en als een deel van de wortel is afgebroken kan de tand niet altijd worden hersteld. Een breuk in verticale richting betekent meestal dat de tand verloren is. In meer horizontale richting kan er soms een kroon op worden geplaatst. Bij loszittende elementen of als de tand eruit is geweest wordt vaak een spalkje aangebracht.
Welke behandelingen horen bij tandletsel?
Een uitgeslagen of afgebroken tand of kies is een noodgeval. Het is verstandig dat je zo snel mogelijk geholpen wordt door een tandarts, dat biedt de grootste kans op herstel. Tandletsel bij een melktandjes wordt meestal niet behandeld, wel zullen scherpe randjes weggehaald worden. Het heeft geen zin om een uitgeslagen melktandje terug te plaatsen, doe dat ook niet zelf.
Behandelingen bij tandletsel (vervolg)
Bij uitgevallen tand(en): die worden meestal door de tandarts teruggeplaatst en verbonden met de tanden of kiezen ernaast. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan. Daarna volgen er een paar controles om te bepalen of er eventueel een wortelkanaalbehandeling nodig is (als de zenuw is afgestorven).
Afgebroken tand(en): bewaar het afgebroken stukje tand en ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Mogelijk kan het stukje weer aan de tand vastgeplakt worden. Zo niet, dan wordt er composiet gebruikt.
Tip: voorkom tandletsel tijdens het sporten
Gebruik tijdens het sporten een gebitsbeschermer (bitje) om tandletsel te voorkomen.