- verhoogde gevoeligheid van de tand
- de tand lijkt langer dan normaal
- je voelt een inkeping bij de tandvleesrand
Last van terugtrekkend tandvlees?
Terugtrekkend tandvlees komt veel voor. Als tandplak niet wordt verwijderd, verhardt het zich en dit vormt tandsteen. Wordt tandsteen vervolgens niet verwijderd, dan gaat het samen met het tandplak en de schadelijke bacteriën het tandvlees irriteren, waardoor de basis voor een tandvleesontsteking is gelegd. Als gevolg hiervan trekt het tandvlees zich terug. Terugtrekkend tandvlees is dus een gevolg op de langere termijn.
Heb je last van een of meer van de volgende symptomen?
De meest voorkomende oorzaken voor aangezichtspijn
- roken
- mondhygiëne
- stress
- ouder worden
- te hard poetsen
- slechte voeding
- teveel suiker
- ziektes, zoals kanker, HIV en diabetes
Behandeling
Om te voorkomen dat de tand los komt te zitten is snel actie nodig. Wacht niet lang met een afspraak maken met de tandarts of mondhygiënist. Je kunt zelf veel doen aan het probleem, maar professioneel advies is nodig.
Behandelingen bij terugtrekkend tandvlees
Bezoek regelmatig de tandarts of mondhygiënist, en laat regelmatige controles uitvoeren. De tandarts en mondhygiënist helpen je de oorzaak vast te stellen en kunnen je een bij jou passend advies geven.
Risicofactoren die de kans op terugtrekkend tandvlees vergroten zijn:
- Roken
- De tandarts (en/of mondhygiënist) niet regelmatig (minstens 1x, liefst 2x per jaar) bezoeken
- Niet tenminste twee keer per dag je tanden poetsen
Als je last hebt van irritatie van je tandvlees, het terugtrekken ervan, of van bloedend tandvlees, dan raden we je aan om je tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken om de conditie van je tandvlees te bespreken.