Een stralend gebit is meer dan alleen een goed verzorgde rij tanden en kiezen hebben. Ook de witheid van je gebit draagt bij aan een verzorgde indruk. Door te roken of door inname van koffie, thee of drinken/eten met kleurstoffen kan je gebit verkleuren. Een tandpasta helpt daar niet altijd tegen en daarom kiezen mensen er soms voor om hun tanden te (laten) bleken. Is dit nodig om je gebit wit te houden (of krijgen)? Hoe kun je gezond je tanden bleken? En wat zijn de alternatieven?
Tanden bleken: thuis of bij een professional?
Bij een mondzorgprofessional
Een tandarts of mondhygiënist kan je tanden bleken. Dit kan met meerdere behandelingen (zoals bleekgel of een lasterbehandeling) en per mondzorgverlener verschilt het aanbod en de procedure. Je kunt hier dus het beste naar informeren.
Thuis je tanden bleken
De kop ‘thuis je tanden bleken’ is wat misleidend, want we doelen hier niet op thuisbleekssets die je online kunt bestellen en zelf gebruikt. Je eerste stap is namelijk nog steeds naar een tandarts of mondhygiënist – zij kunnen goed inschatten wat je nodig hebt om je tanden veilig te bleken. Net als bij het bleken bij een mondzorgprofessional, ga je bij thuis je tanden bleken aan de slag met een bleeklepel en bleekgel. Je krijgt vooraf instructies om aan de slag te gaan. Met behulp van een gebitsafdruk (bitje en hard wordende pasta) kunnen de bleeklepels op maat worden gemaakt. Verder bepaal je samen met de mondzorgverlener je gewenste eindresultaat (onder meer welke kleur wit bij je past) en hoe lang je daarvoor de bleekgel moet gebruiken.
Je tanden zullen na behandeling tijdelijk zachter aanvoelen. Het is ook niet voor niets dat je gebit relatief gezond moet zijn om veilig te kunnen bleken; het is niet geheel zonder risico. Daarom werken universele bleekkits niet en is het noodzakelijk om ook met thuis je tanden bleken eerst naar de tandarts of mondhygiënist te gaan.
De gevaren van toch thuis je tanden bleken zonder begeleiding
- Je hebt mogelijk vullingen of gaatjes in je tanden of kiezen en die verkleuren niet mee als je gaat bleken – dus zie je uiteindelijk afwijkingen in de kleur nog beter.
- Misschien moet je eerst nog iets aan je tandvlees doen (bijvoorbeeld bij gevoelig of teruggetrokken tandvlees) voordat je het mooie effect krijgt van bleking.
- Soms is stoppen met roken al voldoende om wittere tanden te krijgen, in combinatie met een goede gebitsreiniging (zowel thuis als bij de mondhygiënist).
- Je glazuur kan versleten zijn, en je tanden bleken maakt de conditie van je gebit dan erger.
- Een beugel kan een betere oplossing zijn als bijvoorbeeld enkele tanden wat meer naar achteren staan en door schaduwvorming donkerder lijken.
- Bij tanderosie kan bleking niet.
- Soms volstaat het weghalen van tandplak en/of aanslag door een mondzorgprofessional.
Alternatieven voor tanden bleken
Veel mensen denken dat tanden bleken de enige manier is om een stralend, fris gebit te krijgen. Er zijn echter ook andere manieren.
Preventie blijft natuurlijk het allerbelangrijkste. Wie niet goed poetst, stokert en/of flost, heeft al aanzienlijk minder kans op een gezond uitziend gebit. Daarnaast speelt voeding een rol, net als hoe vaak je koffie of thee drinkt, of je rookt, en hoe vaak je naar de tandarts en mondhygiënist gaat om je gebit te laten controleren en op tijd in te kunnen grijpen als je bijvoorbeeld gaatjes hebt.
Daarnaast kan een bezoek aan de mondhygiënist een perfect alternatief zijn voor het bleken van je tanden. Als je 1-2 keer per jaar op bezoek gaat, kan de mondhygiënist je overtollige tandplak verwijderen en met een speciale borstel je tanden polijsten. Hiervan ogen ze al witter.