Is het voor jou lastig om naar de tandarts te gaan door bijvoorbeeld verminderde mobiliteit of ziekte? Dan kan een tandartsbezoek aan huis een uitkomst zijn. Dit is helaas vaak duur en ingewikkeld, waardoor het nog weinig voorkomt. Gelukkig is er goed nieuws! Vanaf 2025 krijgen tandartsen een extra vergoeding voor thuisbehandelingen. Op die manier wordt de drempel voor tandartsen hopelijk lager om je thuis te bezoeken. We leggen uit wat dit voor jou betekent.
De tandarts bij je thuis
Een tandarts of mondhygiënist aan huis zou een geweldige oplossing zijn voor bijvoorbeeld ouderen en andere kwetsbare groepen. Tot nu toe gebeurt dit echter maar beperkt, omdat het ontbreken van apparatuur en hygiënevoorzieningen in een thuisomgeving het lastig maakt. Thuisbezoeken die wel plaatsvinden, beperken zich vaak tot gebitsreiniging en controle.
Vergoeding voor thuisbezoeken
Tot voor kort kregen tandartsen geen extra vergoeding voor thuisbezoeken. Vanaf 2025 komt daar verandering in. De code ‘C023’ wordt namelijk ingevoerd. Met deze code krijgen tandartsen een vergoeding voor het extra werk en materiaal dat nodig is om behandelingen thuis hygiënisch uit te voeren. Ze kunnen de code alleen gebruiken bij specifieke behandelingen, zoals vullingen en wortelkanaalbehandelingen.
Nieuwe regels voor de mondzorg in 2025
Jaarlijks worden dit soort regels voor de mondzorg opgesteld door De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het NZa overlegt hiervoor met het KNMT, het ministerie van VWS, de ONT, NVM-Mondhygiënisten, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond. Het regelmatig herzien van de regels moet ervoor zorgen dat mondzorg beter aansluit op de behoeften van patiënten en tandartsen.
Naast de vergoeding voor thuisbezoeken zijn er nog andere belangrijke wijzigingen:
- Verhoogde tarieven
De tarieven voor tandartszorg stijgen: tandheelkundige behandelingen worden 7,8% duurder, voor implantologie is dit 6,6%. Voor de meeste orthodontische behandelingen betaal je volgend jaar 3,9% meer. Het eerste consult bij de orthodontist vormt een uitzondering hierop, want hiervoor geldt de algemene verhoging van 7,8%.
- Schriftelijke offerte vanaf 500 euro
Staat je een dure behandeling bij de tandarts te wachten? Dan is het fijn om vooraf te weten welke kosten je in het vooruitzicht hebt. Vanaf 250 euro is de tandarts verplicht om vooraf een offerte op te stellen. In eerste instantie krijg je deze schriftelijk of digitaal, maar als je er toestemming voor geeft, mag dit ook mondeling.
Vanaf 2025 wordt er een kleine verandering doorgevoerd. Bij een behandeling duurder dan
500 euro moet de prijsopgave vanaf dan altijd schriftelijk of digitaal worden verstrekt. Een mondelinge overeenkomst is vanaf dit bedrag dus niet meer genoeg, wat voorheen met toestemming wel het geval was.
Oorspronkelijk was er een wens vanuit de Patiëntenfederatie Nederland om voor elke behandeling een offerte te laten opmaken. Dit verzoek is echter afgewezen. Het zou namelijk zorgen voor te veel administratieve last voor de tandarts.
Tip: als je vaker een kostbare behandeling nodig hebt, is een aanvullende tandartsverzekering het overwegen waard. Hiermee krijg je (een deel van) je kosten vergoed, waardoor je zelf minder hoeft te betalen voor de behandeling. Het verschilt per verzekeraar hoe duur zo’n verzekering is en wat er precies wordt gedekt. Je kan de verschillende aanbieders van een zorgverzekering vergelijken om te zien welke tandartsverzekering het beste aansluit op je behoeften.
- Uitgebreid intake consult voor endodontologie
Als je een (complexe) wortelkanaal- en zenuwbehandeling nodig hebt, is het fijn om hier vooraf een intake consult over te hebben met je tandarts. Vanaf 2025 is dit mogelijk: vanaf dan wordt een uitgebreid intake consult ingevoerd. Zo heb je voldoende tijd om met je tandarts door te spreken wat er gaat gebeuren en ben je goed voorbereid.
Mondzorg toegankelijk voor iedereen
Hopelijk zorgen de nieuwe maatregelen ervoor dat het voor tandartsen makkelijker en haalbaarder wordt om je thuis te bezoeken. Op die manier wordt mondzorg voor meer mensen toegankelijk. En dat is fijn, want preventie en tijdige behandelingen kunnen langdurige, complexe problemen voorkomen.