Een kwart van de Nederlanders is bang om naar de tandarts te gaan

Vier procent is zelfs zó angstig voor een controlebezoek of behandeling dat die wordt vermeden. Gaan mensen niet, dan komen ze daardoor uiteindelijk vaak op verwijzing op de wachtlijst bij een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. We denken echter dat zij in de reguliere tandarts- en mondzorgpraktijk ook geholpen kunnen worden, mits de professionals goed opgeleid zijn om zich extra in te zetten voor mensen die angstig zijn.

Niet-officiële terminologie als ‘angsttandarts’ en ‘narcosetandarts’ wordt soms zonder expertise misbruikt om angstige mensen het gevoel te geven dat ze aan het juiste adres zijn. Wij zetten als platform liever in op opleiding en genoeg aandacht en meer tijd voor ‘de mens achter’ de angstpatiënt. Het is de hoogste tijd om meer kennis en expertise over ‘angstbegeleiding’ teambreed in de lieve tandartspraktijken te introduceren en dat zichtbaar te maken voor patiënten die zoekende zijn.

We zijn gekomen tot een nieuw initiatief: een kwalificatie om echt inzichtelijk te maken of je praktijk al de nodige expertise in huis heeft. Heb je dit nog niet? Dan bieden we de cursus met Ad de Jongh aan of de assistenten-training van Ilse Vaessen om je te specialiseren.

Kwalificatie A, A+ en A++

Hoe werkt kwalificatie A, A+ of A++?

Er zijn meerdere manieren om de kwalificatie A, A+ of A++ te krijgen.

 1. Je hebt de postinitiële differentiatieopleiding tot tandarts angstbegeleiding (of vergelijkbaar) gevolgd, en/of;
 2. Met de one-day-intensive cursus angstbegeleiding (of vergelijkbaar) laat je je bijscholen. Deze cursus is geschikt voor tandartsen, mondhygiënisten en assistenten.
  Voor assistenten bestaat tevens de (voordeliger) mogelijkheid je te laten scholen via De Lieve Tandarts – zie voor meer informatie deze pagina)Ilse Vaessen | Beginnen met overwinnen

Op de praktijkpagina’s op delievetandarts.nl wordt bij A, A+ en A++ gespecificeerd welke mondzorgprofessionals welke opleiding of cursus hebben gevolgd. Je kunt dit doorgeven via info@delievetandarts.nl of via ons formulier.

Wat zijn in 2021 de kwalificatiemogelijkheden?

 1. Laat ons weten of en zo ja welke cursussen/opleidingen je hebt gevolgd om goed om te kunnen gaan met angstpatiënten, en/of:
 2. Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze komende cursusdag op 15 oktober 2021 – let op, dit is exclusief voor wie zich heeft aangesloten bij De Lieve Tandarts.
 3. Alternatief (aanvullend op de kwalificatie van tandarts en/of mondhygiënist: laat je assistenten in teamverband opleiden op locatie door Beginnen met Overwinnen.
Ik heb me al eens laten opleiden en kom al in aanmerking voor A, A+ of A++ >>

Lieve Tandarts? Laat je opleiden via De Lieve Tandarts en upgrade je praktijk naar kwalificatie A, A+ of A++!

 

Kwalificatie A, A+ of A++ voor lieve tandartsen/mondzorgprofessionals

Met deze kwalificatie laat je als lieve tandartspraktijk zien dat je mensen met angst goed kunt helpen. Je zet je extra in voor patiënten die door angst bovengemiddeld veel moeite hebben met een tandartsbezoek. Ook laat je zien dat je goed kunt omgaan met mensen die erg bang zijn. (Score DAS-test 12 tot ca.17 punten.)

 

Bij kwalificatie A: er is minimaal een tandarts of mondhygiënist aanwezig die goed kan omgaan met angstige patiënten.

 

Voor kwalificatie A+: er zijn meerdere (3+) mondzorgprofessionals aanwezig die goed kunnen omgaan met angstige patiënten, onder wie ten minste 1 tandarts of mondhygiënist.

 

Bij kwalificatie A++: de meerderheid van de mondzorgprofessionals in de praktijk kan goed omgaan met angstige patiënten.

Kwalificatiekans: 15-10-2021

Unieke samenwerking met Ad de Jongh

We zijn een unieke samenwerking gestart met Ad de Jongh. Hij organiseert de one-day-intensive cursus op 15 oktober en deze is exclusief voor mondzorgprofessionals van praktijken die aangesloten zijn bij De Lieve Tandarts. Wij zien dit als een waardevolle verdieping van ons keurmerk.

 

Cursus angstbegeleiding door Ad de Jongh

15-10-2021 One-day-intensive: cursus angstbegeleiding

Angst kan een behandeling bij de tandarts behoorlijk belemmeren. Deze cursus omvat up-to-date kennis van angststoornissen en oefeningen in het gebruik van effectieve therapeutische behandelstrategieën, waaronder het toepassen van afleidingstechnieken, graduele exposure en zogenoemde gedragsexperimenten.

Leerdoelen

De cursist

 • weet theorieën die van belang zijn om angst te begrijpen uit te leggen
 • kan vaststellen hoe angst is ontstaan en waar de patiënt bang voor is
 • is in staat een globaal plan te maken hoe de patiënt het best kan worden geholpen
 • kan adequaat omgaan met angstige patiënten
 • demonstreert hoe je effectieve behandeltechnieken toepast

 

Werkvorm
Een groot gedeelte van de cursus bestaat uit praktische oefeningen en tips, onderbouwd met ‘live-‘ en videodemonstraties.

 

Docent
Prof. dr. Ad de Jongh is tandarts en gz-psycholoog, hoofdopleider van de postinitiële opleiding tandarts-angstbegeleiding. Als bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen is hij verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), het Institute of Health and Society van de University of Worcester (United Kingdom), en Psychotrauma-expertisecentrum PSYTREC in Bilthoven.

Algemene informatie

Datum: Vrijdag 15 oktober 2021, 9.00 – 17.00 uur
Locatie: wordt nog bekend gemaakt, in het midden van het land

 

Cursusprijs
€ 345,- voor de eerste 20 deelnemers van het platform de Lieve tandarts. Daarna is de prijs €445,- . Er zijn maximaal 3 inschrijvingen per praktijk mogelijk voor deze datum.
(Normale prijs is €495,-. De Lieve Tandarts betaalt € 100,- voor de eerste 20 inschrijvers en het opleidingsinstituut geeft een korting van € 50,-)

 

Voorafgaande aan de cursus dient het boek ‘Angst voor de tandarts’ te worden aangeschaft.

 

KRT-punten: (volgt)

N.B. We hebben een tweede datum bepaald op 18-11 voor als het aantal inschrijvingen voor 15 oktober te groot blijkt.

We hebben een besloten casuïstiekgroep voor ogen waarbij je van tijd tot tijd gevallen kunt inbrengen. Die starten we na de cursusdag in oktober. Je kunt je overigens alvast aanmelden voor de Facebookgroep Drempels voor de Tandarts

Inschrijven cursusdag

Ja, ik neem graag deel aan deze cursusdag op 15 oktober 2021.

 

Nog geen lid van De Lieve Tandarts? Lees hier hoe je je kunt aanmelden en wat de mogelijkheden zijn.